4 Ocak 2013 Cuma

10.Ay

         Bizim evde minik bir tırtıl var.Ordan oraya sürünen,herşeyi kurcalayan,sorgulayan ,meraklı mı meraklı ...Arkamı dönmemle yer değiştirmesi bir oluyor.Çok hızlı emekliyor.Peşim sıra heryere geliyor.Odalarda beni arıyor(muş).Geçen gün babasıyla onu evde bırakıp arkadşlara gittim.1 saat sonra baba beni aradı.Yiğit durmuyor,"ınneeee "diye tüm odaları gezdi,kapılara vuruyor .İyi dedim al getir bari napalım.Çocuklarla birarada olmak onu mutlu ediyor.

   Yiğitle iş yapmak baya zorlaştı artık.O uyanıkken evi süpürmek imkansız.Süpürgeden acayip korkuyor.Onu gördüğü yerde hemen kaçıyor,emeklerken süpürgenin olduğu tarafa gidemiyor ,bakıp bakıp geri kaçıyor.Sesinden hortumun hareketinden felan çok ürküyor.Mecburen süpürüyorum ,ona şebeklikler yaparak.Hatta babası bunu almış kucağına oturmuş süpürgenin yanına" cici,süpürge cici" diye ona süpürgenin korkulacak birşey olmadığını anlatmaya çalışıyor:)He birde fön makinesi var,bir diğer korku objesi.Saçlar biraz uzun ,banyodan sonra hemen uyuttuğum için saçı ıslak yatırsam hasta oluyor,havluyla tam olarak kurumadığından fön tutuyoruz güç bela.Korkuyor,ağlıyor .Halbuki gazlı günlerde bu aletlerin sesine susar sakinleşirdi.



        Geçen aya oranla çok büyük değişiklik yok Yiğitcikte.Mammam diyor,ınnee diyor.Acıktığında yada altını kirlettiğinde ısrarla peşimde dolanıyor,bana vuruyor.
     Oyuncaklarıyla daha bilinçli oynuyor artık.Oyuncak sepetini devirip tek tek oyuncakları içinden çıkarıyor,bi inceliyor,evirip çevirip atıyor.Üst katımızda 5 yaşlarında bir çocuk var.Bazen bize gelir,Yiğit'in oyuncak sepetini alır,döker yere oynamak için.Yiğit bunu üzerine hemen çığlıklara başlar,sanırım oyuncaklarına bir yabancının dokunmasından hoşlanmıyor."eehhhhh" gibi sesler çıkarıyor,emekleyip hemen oyuncakların yanına geliyor.
         
        Oynadığı bir şeyi elinden alınca baya bildiğin bağırıyor.Oyuncak dışında nerde ona zarar verecek şey var onu istiyor.Ağlasa da alıyorum elinden,bidaha vermiyorum.ağlayarak herşeyi elde edeceğini düşünmesin diye ama .Birde sakladığım birşeyi  arıyor,takip ediyor,inanmıyor artık o nesnenin yok olduğuna.

     Artık yavaş yavaş öğrenmeye,idrak etmeye başlamış.Olumsuz bir şey söylediğimde,yada hafif suratımı asıp olmaz ,hayır dediğimde hemen ciddileşip somurtuyor.Üzeriini değiştirip hazırtlandığımızda dışarı çıkacağını anlıyor.
       
         Birlikte oyun oynuyoruz.Benim yaptığım hareketleri yapmaya çalışıyor.En son tel sarar ayşe tel sararı oynadık.Ellerini döndürüyor.Duvara elimizi gölgesiyle şekiller yapıyoruz çok hoşlanıyor.
      
        Ellerini bırakıp birkaç saniye desteksiz  ayakta durabiliyor.Yakında yürücek bakalım asıl film o zaman başlıyor.Ellerini ve parmaklarını daha rahat kullanıyor.Küçük nesneleri rahatlıkla kavrayabiliyor.Rahatlıkla birşeylere tutunup ayağa kalkıyor,oturuyor,koltuğun kenarında yürüyor.
     
    Söylediğim şeyleri anlayıp ,uygulayabiliyor.Mesela top oynarken"topu at" diyorum.Alıp atabiliyor."Gel" dediğimden yanıma geliyor.

      Bir ara banyo yapmaktan hoşlanmıyor,sudan korkuyordu ama şükür geçti.Şimdi suya girince gülüyor,şap şap suya vuruyor,oynuyor.Banyo daha keyifli bir hal aldı artık.

       Beslenme konusunda  maşallah diyelim,iyiyiz.Sevmediği yiyeceklerde,yada yemek istemediği zamanlarda zorlamıyorum.Zaten biz masaya oturunca aç olmasa bile dibimize geliyor.Mama sandalyesine oturtup yediklerimizden veriyorum.Artık ona özel çok sık bir şey yapmıyorum.Her gün bir çeşit çorba yapıyorum hem bize hem ona.Tuzunu az atıyorum,yada hiç atmıyorum.Yoğurtlu makarna yediriyorum ona.Ayrıca artık akşamları muhallebi tarzı birşey vermiyorum.Meğer geceleri onu rahatsız ediyormuş bu ara sık uyansa da en azından çok kıvranmıyor.Akşam yemeğinde bizimle birlikte bir şeyler yiyor 6 gibi sonra bişey vermiyorum.Günde 3 öğün yemek 3-4 kez de emiyor.

     Uyku sorunlarımız var.Gece çok sık uyanıyor.Uyanıp yatağına tutunup ayağa kalkıyor.Ağlıyor vs.Emip tekrar uyumuyor çoğuzaman .Gndüz sabah ve öğleden sonra olmak üzere 2.5 saate yakın uyuyor genelde.

      Velhasıl kelam günler su gibi akıyor,Yiğit Sefa büyüyor.Ben de zevkle heyecanla onu izliyorum.

Gazete kuponları biriktirerek aldığımız masalcı dinozorumuz.Hikayeler anlatıyor.Başta biraz korktu ama sonra alıştı .



    

    

             
      

6 yorum:

  1. Çok tatlı maşallah Yiğit Sefa'ya:)Gelişimi önde gibi geliyor bana,tutunmadan ayakta durabilmesi falan oldukça iyi maşallah:)Onlarla iş yapmak oldukça zorlaştı,süpürge yparken mama sandalyesine bağlıyorum,öyle tepeden izliyor şaşkın şaşkın,nedense korkuyorlar.Eskiden sesinde uyurlardı:)Ahh ben bir ara fön makinesinin sesini telefona kaydettim de o uykusuz gecelerimde basıyordum çalıyordu:))Ne günlerdi değil mi:)Yiğitçiğim çok yakında yürüyecek belli ediyor kendini,hadi bakalım,hayırlı haberlerini bekliyoruz:)

    YanıtlaSil
  2. maşallah:)) ay sanki bizimkini anlattın, eline sağlık benim yazmama gerek kalamdı, aynen diye link vereyim:)))
    fotoları da çok şirin yerim onu ben:))

    YanıtlaSil
  3. teşekkürler teyzeleri..Valla Tubacım sorma yaa ne günlerdi onlar artık fön felan bizi kesmez gecenin soğugunda millet yatagında yatarken biz arabayla ilçede turlardık yiğit'in gazına sebep..

    Moriçem teşekkürler canım .:)

    YanıtlaSil
  4. Canım maşallah yiğit'in gelişimi çok güzel asıl zor günler yürümeye başladığında annesi sen o zaman görürsün:)Ada ablası da süpürgeden çok korkuyordu ama şuan da ben süpürürken üzerinde oturuyor,hatta kendisinin süpürgesi var onunla sürekli evleri temizliyor,inşallah Yiğit'te alışacak biraz büyüdüğünde dön makinasını eline verip senin saçlarını kurutmasını iste ben o şekilde alıştırdım.Uyku sorunu malesef büyüselerde devam ediyor sonra da gece çişe kalkmalar başlıyor,yeni her dönemde ayrı bir süreç öpüyoruz Yiğit've anneciğini:)

    YanıtlaSil
  5. Maşallah yiğit sefaya çok tatlı maşallah,benimde 9 aylık bir oğlum var adı eymen bundan sonra sizi takipteyiz ,birde 10 aylık kilosu kaç acaba!

    YanıtlaSil
  6. burcucum saol çok.sende a. bi blog bizde sizi izleyelim.baya oldu kilo ölçümü yaptırmayalı

    YanıtlaSil

Bize birşey demeyecek misiniz? Her türlü yoruma açığız:))

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...