11 Eylül 2012 Salı

Ek Gıdaya Geçtik(!)

    Aslında çok karışık ve zorlu bir geçiş dönemi yaşıyoruz.Sebebi ise tatilde büyüklerin yanında oluşumuz..Çoğu anne beni hemen anlamış olmalı.Çünkü büyükler onuda ver bunuda ver,yiyorsa yediği kadar ver gibi ikazlarla zor olan geçişi iyice zorlaştırabiliyor.Bizde durum bu sebepten ötürü biraz karışık.Z

   Yaz tatilinde Yiğit 5 aylık olduğu zaman baktımki gece sık sık uyanıyor ,sütümde dönem dönem azalınca gittim ona Aptamilin Sütlü pirinçli kaşık mamasından aldım.Anne sütünden sonra aldığı ilk yiyecek bu kaşık mama oldu.Tabi oğluşum afiyetle bu mamayı yedi.Sanmayın hergün kaşık mama verdim.Arada sırada doymadığını düşündüğüm zamanlarda verdim.

    Biz sofrada otururken eli sürekli bizim kaşıklarımıza,gözleride habire ağzımıza gidiyordu.Meğer bu hareketler bebişlerin ek besinlere geçişe hazır olduklarını gösterirmiş.Ben yine de bir doktora danışmadan ona sebze meyve vermeye cesaret edemedim.Neyse doktor kontrolüne gittik,doktoru soru yağmuruna tutma rağmen ,doktor bey amca ne dese beğenirsiniz.Herşeyden ver.Ayran yoğurt meyve sebze...İyide arkadaş insan bir liste verir ,bir yol yordam gösterir,maalesef kafam bir dünya eve geri döndüm.Sonra mevsim meyvelerinden şeftaliyi cam rendeden geçirdim yedirmeye başladım.Niyetim 2-3 tatlı kaşığı vermekti ama Yiğit Sefa istedikçe istedi,büyükler bir yandan " ver ver yiyorsa ver" dedikçe biz 6-7 tatlı kaşığı belki de daha fazla bir miktarla ek gıdaya geçmiş bulunduk:)

    Yaklaşık 2 hafta boyunca şeftali ,armut püreleri ,ayrıca ev yapımı yoğurt yedirdim.Yoğurdun içine zaman zaman cici bebe kattım.Bazıları cicibebe ver bazıları verme dese de ben birkaç kez verdim.Ama 3 gün üst üste aynı besin kuralı felan gibi bir kural koymadım.Dedim ya karışığız.Şeftali Yiğit 'i kabız yapınca bende ertesi gün kayısı püresi verdim.
    
     Zaten tatilimiz yollarda geçti.Yolculukta çok yorulduğumdan sütümde azaldığı için yolculuk sırasında yanımıza biraz kaşık mama,birazda Hipp 'in organik meyve kavanozlarından aldım.Öyle böyle derken Yiğit Sefa'cık baya değişik besin tatmış oldu.1 haftadır kendi evimizdeyiz.Karışan eden yok ama ben ordan burdan internetten,doktordan okadar çok şey duyunca kafam kazan gibi oldu.Doktora kalsa baştan başlayıp azar azar miktarı artırmak.Midesi ve bağırsakları alışssın diye.Ancak benim oğlum zaten çok çok miktarla başladı,artık alışmış olmalı diye düşünüyorum ve 2-3 tatlı kaşığı değilde 7-8  tatlı  kaşığı veriyorum verdiklerimi. Hele bir 6 aylık olsun besinlere geç rahat edersin diyenler halt etmiş.Çok zormuş ek gıdaya geçiş arkadaş  yada ben çok zorlanıyorum.
2 gündür düzen arayışına girdim.

   1.gün 
          10.00 yarım şeftali püresi
           14.00 yarım çay bardağı yoğurt
   2.gün
             10.00 yarım şeftali püresi
           14.00 yarım çay bardağı yoğurt

 denemesinde bulundum.Maalesef şeftali yine kabız yaptı.Yoğurt (taze mayalamış olmama ragmen) gaz yaptı ve midesini ekşitti.
Bugün itibariyle armut ve sebze çorbası vermeyi düşünüyorum.Bakalım onların yan etksi ne olacak.Yukarıda verdiklerimin dışında hep anne sütü alıyor.Ancak 40 günlük bebek gibi hala geceleri 2 saate bir uyanıyor ,haliyle ben uykusuz ve yorgun kalıyorum.Umarım bir dahaki ek gıda yazısında daha düzenli bir yazı yazabilirim.Şuan sizinde kafanızı karıştırdığımı düşünüyorum:)

     Ayrıca ek gıdaya erken geçtiğimi düşünenler olabilir diye şunuda belirtmek istiyorum.Yiğit Sefa yaklaşık 1.5 aydır 10 gr bile kilo almadı.İyi kötü birşeyler yedirmeye başladığımdan beri ağırlaştığını hissediyorum.Çok şükür kilosu ayına göre gayet güzel ama yinede hiç kilo almaması insanı düşündürüyor.

6 yorum:

  1. Biz de ek gıdaya geçeli 2 hafta oldu. Sabah 11'de meyve püremiz, 14'te sebze püremiz ve 20'de muhallebimiz var, aralarda da hep anne sütü.Bence erken geçmişsin diyenlere kulak asma, her çocuk farklıdır ve annesi çocuğu için en iyisini bilen kişidir;)Sağlıkla büyüt Yiğit Sefa'yı, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Çokoprensin Annesi bu ara kusmalarımız artınca ara verdim..senin verdiğin şekildeydi bizim düzenimzide.Ama ağır geldi sanırım.Yok artık kimin ne dediği pek umrumda değil:))

    YanıtlaSil
  3. keşke akıl vermek adına yaptığınız bunca yanlışı yazmasanız. dedeiğiniz gibi kafamız kazan gibi oluyor verdiğiniz bu bilgilerle sağlık sorunu yaşayabilecek bebekler olabilir. 6 ay olmadan onca besin her bünye kabul etmez.

    YanıtlaSil
  4. senem çabuk hanım akıl vermek amacıyla yazılmadı bu yazı.isteyen istedğini alır bunca yanlıştan kastınız nedir anlamadım.Konuyla ilgili uzman değilim blogumu takip eden herkes bunun bilincindedir ,kimseye yol gösterip illa bunu yapın demıyorum ki ben ..bu blogu oğlum için tutuyorum ve 6 ayın ek gıdaya geçiş için geç olduğunu çoğu uzman zaten söyluyor benim öyle bir iddiam yok yani..her anne kendi çocuğunu tanır ve ona göre hareket eder ..sağlıcakla

    YanıtlaSil
  5. ozan ın annesi14 Mayıs 2014 10:27

    selam bende 6 aylıkbebeği olan bir anneyim 15 gün geçti bizde ek gıdalara geçtik ama ben sadece yoğurt ve meyve veriyorum kilosu çok iyi o yüzden korkuyorum obez falan olur diye geceleri anne sütü yetiyo ki uyanmıyor

    YanıtlaSil

Bize birşey demeyecek misiniz? Her türlü yoruma açığız:))

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...