4 Ekim 2012 Perşembe

Alışırsa Alışsın...

          Aman sakın alışmasın diyenlere cevabımdır.Bebeğimi kucağıma aldığım andan itibaren duyduğum tek şey "aman alışmasın"..Kucakta gezdirme alışmasın,ayağında sallama alışmasın,memede uyutma alışmasın,beşikte sallama alışmasın..Yahu bu el kadar bebek yattığı yerden kalkamaz,acıksa söyleyemez,ne yani kulaklarımızı tıkayıp oturalım mı bebişin karşısında..
Kucağa alınmak, sosyal ortama dahil olmak ister. Psikolog Olcay annelere, “Bebeğinizi mümkün olduğu kadar kucağınıza alın, sevin, okşayın, masaj yapın, ona güzel sözler söyleyin” diyor. Çünkü bebek bir döneme kadar dışarıdan gelecek ilgiye bağımlı olarak yaşıyor. Bebekler ağladıklarında sevgi dolu bir cevap almak istiyor. Bu istekleri karşılanmadığında güvensiz, nedensiz yere ağlayan, huzursuz, anneyle göz teması kurmak istemeyen tavırlar gösterebiliyorlar.
(alıntı)

     Bunları şuanki aklımla yazıyorum.Yiğit Sefa 7 aylık oldu..Ben duyduğum bu uyarılardan ötürü ona alışmasın buna alışmasın diye diye kendimi yedim bitirdim.Canı yandığında,uykusu kaçtığında,karnı ağrıdığında,gazı varken aklınıza gelen her türlü huzursuzluğunda kucağıma aldıysam eğer,hemen kafamda bir balon belirirdi"ay kucağamı alışıyor yoksa".Gece sık sık uyandığında "ay memede uyumaya alıştı bu çocuk"vs gibi düşünceler peşimi bırakmıyordu.Hoş hala zaman zaman acaba buna mı alıştı diye bir panik havam var..Öyle işlemişler ki beynime...

    Yiğit Sefa 1-2 aylıkken genelde emerek uyurdu,gazlı günler geceler baş gösterince kucakta uyumaya başladı.3 aylık olduğunda baktım benim kollar  da derman kalmıyor hop ayaklarımın üstüne bir yastık,sallamaya başladım.Eni sonu birşeye alışmalıydı.Nasıl uyutabilirdim başka bilemiyorum.Şu an hala ayağımda sallıyorum ama yavaş yavaş ayaklarımda yorulmaya başladı.Gönül isterdiki yatağa koyayım uyusun,denemedim değil biliyorsunuz ama olmadı,iyice hırçın oldu .Akşamları emerek uyuyor ,gündüzleri ayağımda sallıyorum.Bazen babasının kucağında..

       Büyükler ne derse desin bebek bu en çok ihtiyacı olan anakucağı..Yorucu mu evet yorucu,hele de uykusuz iseniz daha da beter.Bu günlerin geçeceği kesin mi kesin,hele ayaklansın,kucağımıza gelsin isteyeceğiz ama o gelmeyecek.

       Napalım minik kelebeğimin keyfi nasılsa öyle yapıyoruz.Bu arada çevrenin o baskısı hala bitmiş değil "yazık sana ayağında sallamasaydın keşke,koysaydın beşiğinde uyurdu o"..diye uzayıp giden sıralı cümleler hala var.Sanırsınız bu annelerin bebekleri yatağa koyunca uyuyuvermiş.Gün içinde hep yattığı yerde kendi kendine oynamış durmuş.

       Bu aralar 3.şahısların yeni  uyarıları  " televizyona alışmasın" Tüm gün olmasa da günde 1-2 saate yakın kesik aralıklarla tv de izliyor bizimki.Yumurcak Tv,Luli Tv açıyoruz.Pepeyi izliyoruz...Çizgi filmlerin müziğinde dans ediyoruz.Bu kadar sıkı denetim bana göre değil.Bu tarz konularda biraz daha rahatım.

       Robot gibi mi yaşasın çocuk.Varsın alışsın,zamanla nasılki bebek büyüyüp değişiyorsa,alışkanlıkları da değişir.İstekleri değişir.Bütün mesele anın tadını çıkarmakta....

6 yorum:

  1. Canım içinden nasıl geliyorsa öyle büyüt :)) Bana da dediler valla kucağımdan düşürmedim..Alışırsa alışsın bence de :))

    YanıtlaSil
  2. 6 aylık annelik tecrübeme dayanarak söylüyorum ki anneler çocuklarını değil, çocuklar annelerini yönlendiriyor. Bizimki isterse memede uyuyor, isterse ayakta sallanıyor, isterse de babasının kucağında gezinirken uyuyor yani tamamen onun o anki keyfine kalmış, sonuçta hepimiz küçüklüğümüzde bunları yapmışızdır, hangimizde alışkanlık kalmış ki:)

    YanıtlaSil
  3. aman valla,hep öyle yapma alışmasın .bir taraftan dogru alışıyor ama alışsın , şefaktını baska nasıl hıssedecek yavrucak , onu sevgıye ıhtıyacı var , onuda kucagında alacak.memede uyumasın alısırmıs,alıssın sonunda bırakıyor bır gun zaten , o zaman ıstesende almıyor,içinden nasıl gelıyorsa oyle yap.gercekten cok hızlı buyuyorlar ve o mınıcık hallerı gecıverıyor,keyfını cıkarmak lazım
    ,sevgıler

    YanıtlaSil
  4. Ben yerine konulduğunda uyuyan bebek görmedim,gözümle görmeden inanmam.Muhakkak vardır;fakat biz baştan gazını çıkaralım diye hep göğsümüzde uyuttuk,belki hemen yatağına koysaydık uyurdu ama dediğin gibi şefkati ona nasıl vereceksin,tek yolu bu.Karşıdan seni seviyorum desen anlamaz ki!

    YanıtlaSil
  5. kucağa alın doya doya,varsın alışsın,bu hiç problem değil gerçekten,sevgi en büyük ihtiyaçları.
    emerek uyumaya da alışsın(hem anne hem bebek için büyük keyif)ama işte bu konuda bir de alternatif yol ( yerine koyup uyuması gibi ütopik birşey değil elbet),yani yaptığınız gibi kucakta uyutma ya da sallayarak uyutma gibi bir alternatif de mutlaka olmalı.çünkü ben kendimden biliyorum,kızım 1,5 yaşında ve sadece emerek uyuyor.ben alternatif yaratmadım çocuğa ve bu onu büyütürken yaptığım tek hatam sanırım.siz neyse ki başka yolla da uyumasını öğretmişsiniz.
    ama bir 3.şahıs olarak,sanki 1 hele 2 saat televizyon,aralıklarla da olsa fazla gibi geldi bana.bu eleştiri kötü amaçla değil inanın,"alışmasın" mantığı da değil...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında haklısınız ev işleri vs ile uğraşırken mecbur kalıyor tv karşısında .artık bakıcıya bırkaıcam onda böyle olmaz.İnşallah

      Sil

Bize birşey demeyecek misiniz? Her türlü yoruma açığız:))

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...